Ένα ταξίδι στον νυχτερινό ουρανό στην περιοχή του Ζαγορίου

Δείτε μόνοι σας, μέσα από ένα τηλεσκόπιο, τι υπάρχει εκεί έξω!

🔭🔭🔭 Παρατήρηση με εξελιγμένα τηλεσκόπια καθώς οι έμπειροι χειριστές μας μοιράζονται μαζί σας την επιστήμη και τις ιστορίες των άστρων

Το Ζαγόρι είναι μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

🌄 Που;

Το μέρος παρατήρησης είναι κοντά στη θέση Οξυά, 12 λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό Μονοδένδρι. Σε υψόμετρο +1.330 m, με την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου, το μέρος είναι ιδανικό για τηλεσκόπια 🔭🔭. Χρειάζεται να έχετε το δικό σας μεταφορικό μέσο 🚗

🪐 Εναλλακτικά η δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις ενός Ιδιωτικού Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Τύμφης, ρωτήστε μας για να σας πουμε που βρίσκεται ακριβώς.

Εάν τα παραπάνω μέρη βρίσκονται μακριά σας μπορούμε να έρθουμε στον χώρο σας. Ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα αν μας καλέσετε – επικοινωνήστε μαζί μας για μια ιδιωτική αστροβραδιά.

Παρατήρηση με τηλεσκόπια

 • Διάρκεια: 2–3 ώρες
 • Έναρξη: 21:30 (καλοκαίρι)
 • Παρατήρηση Σελήνης και Πλανητών όταν βρίσκονται στον ουρανό
 • Παρατήρηση λαμπρότερων άστρων, το χρώμα τους, πως ονομάζονται
 • Αστερισμοί (Green Laser Tour – Ουρανογραφία) 
 • Ο Γαλαξίας μας – ίσως το εντυπωσιακότερο θέαμα με γυμνό μάτι στον έναστρο ουρανό 
 • Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού: Χάρη στα εξελιγμένα τηλεσκόπιά μας θα παρατηρήσουμε μια ποικιλία αντικειμένων βαθέως ουρανού, νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια
 • Αποθηκεύστε φωτογραφίες του Σύμπαντος κατευθείαν στο κινητό σας
 • Ιδανικό για αρχάριους, κατάλληλο και για παιδιά από 6 ετών

Σημείο συνάντησης: Συναντιόμαστε στις 21:00 στο πάρκινγκ της θέσης Οξυά, στο τέλος του δρόμου. Μία σύντομη διαδρομή 100 m μας οδηγεί στο μαγευτικό φαράγγι του Βίκου. Μπροστά μας αποκαλύπτεται η ιστορία του φλοιού της Γης. Καθώς νυχτώνει επιστρέφουμε στα τηλεσκόπια.

Κατοδιοπτρικό 8” (20 cm)

Unistellar – eVscope

Ιδιωτικό Αστεροσκοπείο

Σε μια βραδιά παρατήρησης αναπτύσσουμε ταυτόχρονα δύο τηλεσκόπια:

 • Ένα κατοδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8” (20 cm) για παρατήρηση πλανητών, Σελήνης, και φωτεινών άστρων.
 • Το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο eVscope της Unistellar με δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού ακόμη και από αστικό περιβάλλον. Με το εξελιγμένο αυτό τηλεσκόπιο μπορείτε να αποθηκεύετε την εικόνα ζωντανά μέσω WiFi κατευθείαν στο κινητό σας.

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!

Περιγραφή

Ξεκινάμε με τη Σελήνη όταν αυτή βρίσκεται στον ουρανό. Προσαρμόζουμε τη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων για να δούμε τους κρατήρες από κοντά.

Παρατηρούμε επίσης τους Πλανήτες εφόσον βρίσκονται στον ουρανό. Στον Κρόνο οι δακτύλιοι δίνουν μια τρισδιάστατη οπτική στον πλανήτη. Στον Δία παρατηρούμε τις ζώνες και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους – Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ, Γανυμήδης – που ονομάζονται και φεγγάρια του Γαλιλαίου. (Δίας και Κρόνος θα βρίσκονται από τέλος Ιουλίου στον ουρανό για το 2021).

Καθώς νυχτώνει όλο και περισσότερα αστέρια εμφανίζονται στον ουρανό. Αναγνωρίζουμε στον ουρανό τους αστερισμούς (Green Laser Tour – Ουρανογραφία). Βρίσκουμε τη θέση του Πολικού Αστέρα. Με τα τηλεσκόπια παρατηρούμε αστέρια διαφορετικού χρώματος. Μαθαίνουμε για την εξέλιξη των άστρων, αστέρια παρόμοια με τον Ήλιο μας, λευκοί νάνοι, κόκκινοι υπεργίγαντες που κάποτε θα εκραγούν σαν σουπερνόβα.

Τα αστέρια δεν είναι αιώνια – στο απώτερο μέλλον και ο Ήλιος μας θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και στη συνέχεια σε λευκό νάνο.

Καθώς μοιραζόμαστε την επιστήμη και τις ιστορίες των αστεριών, ξεκινάμε την Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού με ένα πλανητικό νεφέλωμα, το απομεινάρι από τον θάνατο ενός αστεριού παρόμοιου με τον Ήλιο μας. Μετά στρέφουμε τα τηλεσκόπια σε μια ποικιλία αντικειμένων: νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

 • Μικρά γκρουπ 2–8 άτομα, κόστος €300
 • Για μεγαλύτερα γκρουπ επικοινωνήστε μαζί μας για το κόστος

Η κράτηση είναι απαραίτητη για μία εκδήλωση. Δείτε το Ημερολόγιο για ελεύθερες ημερομηνίες. Στείλτε μας email η καλέστε μας στα τηλεφωνα:

 • email 📧 astrotoursgr@gmail.com
 • κιν. 📲 6972208032 Κώστας Σακκάς
 • κιν. 📲 6979116676 Χρήστος Σακκάς

Διαφορετικές εποχές αποκαλύπτουν διαφορετικά αντικείμeνα στον  νυχτερινό ουρανό. Εδώ μερικές φωτογραφίες από το τι θα δείτε μέσα από τα τηλεσκόπια της Astro Tours Greece

Οργανώνουμε Εκδηλώσεις Αστρονομίας 🔭 από το 2016 με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go – μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε στην Ελλάδα αν μας καλέσετε.

Ντυθείτε ζεστά

Ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να κάνει κρύο το βράδυ, ειδικά σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο. Ντυθείτε κατάλληλα με ζεστά ρούχα και κλειστά παπούτσια για να έχετε μια ευχάριστη εμπειρία!

Covid-19 μέτρα προστασίας

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, αποστάσεις κλπ. Οι ξεναγοί και χειριστές των τηλεσκοπίων διαθέτουν Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο ύπαιθρο με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Τι γίνεται σε περίπτωση συννεφιάς;

Αν είμαστε σίγουροι ότι ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, θα σας καλέσουμε για να αναβάλουμε ή να ματαιώσουμε την εκδήλωση. Αν η εκδήλωση ακυρωθεί σας επιστρέφουμε το σύνολο των χρημάτων.

Αν πάμε στο μέρος παρατήρησης μα τελικά δεν καταφέρουμε να παρατηρήσουμε με τα τηλεσκόπια, σας επιστρέφουμε το 70% των χρημάτων.