Ένα ταξίδι στον νυχτερινό ουρανό στην περιοχή του Ζαγορίου

Δείτε μόνοι σας, μέσα από ένα τηλεσκόπιο, τι υπάρχει εκεί έξω!

🔭🔭🔭 Παρατήρηση με εξελιγμένα τηλεσκόπια καθώς οι έμπειροι χειριστές μας μοιράζονται μαζί σας την επιστήμη και τις ιστορίες των άστρων

Το Ζαγόρι είναι μέρος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

🌄 Που;

Το μέρος παρατήρησης είναι κοντά στη θέση Οξυά, 12 λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό Μονοδένδρι. Σε υψόμετρο +1.330 m, με την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου, το μέρος είναι ιδανικό για τηλεσκόπια 🔭🔭. Χρειάζεται να έχετε το δικό σας μεταφορικό μέσο 🚗

🪐 Εναλλακτικά η δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις ενός Ιδιωτικού Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Τύμφης, η στον χώρο σας σε όλη την Ελλάδα αν μας καλέσετε.

Συνοπτικά:

 • Διάρκεια: 2–3 ώρες
 • Έναρξη: 20:00 (φθινόπωπρο)
 • Παρατήρηση της Σελήνης και των Πλανητών όταν βρίσκονται στον ουρανό
 • Παρατήρηση λαμπρότερων άστρων, δείτε τα χρώματα των αστεριών, από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια;
 • Κόκκινοι ΓίγαντεςΛευκοί Νάνοι, μοιραζόμαστε την επιστήμη και τις ιστορίες του Έναστρου Ουρανού
 • Green Laser Tour, Ουρανογραφία, σύνδεση με την Ελληνική Μυθολογία 
 • Ο Γαλαξίας μας,  ίσως το εντυπωσιακότερο θέαμα με γυμνό μάτι στον ουρανό 
 • Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού – χάρη στα εξελιγμένα μας τηλεσκόπια 🔭 θα παρατηρήσουμε μια ποικιλία αντικειμένων βαθέως ουρανού: αστρικά σμήνη, νεφελώματα, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια
 • Αποθηκεύστε φωτογραφίες του Σύμπαντος κατευθείαν στο κινητό σας
 • Ιδανικό για αρχάριους, κατάλληλο και για παιδιά από 6 ετών
 • Εισαγωγή στην αστροφωτογραφία

Σημείο συνάντησης: Συναντιόμαστε στις 21:00 στο πάρκινγκ της θέσης Οξυά, στο τέλος του δρόμου. Μία σύντομη διαδρομή 100 m μας οδηγεί στο μαγευτικό φαράγγι του Βίκου. Μπροστά μας αποκαλύπτεται η ιστορία του φλοιού της Γης. Καθώς νυχτώνει επιστρέφουμε στα τηλεσκόπια.

Κατοδιοπτρικό 8” (20 cm)

Unistellar – eVscope

Ιδιωτικό Αστεροσκοπείο

Σε μια βραδιά παρατήρησης αναπτύσσουμε ταυτόχρονα δύο τηλεσκόπια:

 • Ένα κατοδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8” (20 cm) για παρατήρηση πλανητών, Σελήνης, και φωτεινών άστρων.
 • Το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο eVscope της Unistellar με δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού ακόμη και από αστικό περιβάλλον. Με το εξελιγμένο αυτό τηλεσκόπιο μπορείτε να αποθηκεύετε την εικόνα ζωντανά μέσω WiFi κατευθείαν στο κινητό σας.

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!

Περιγραφή

Ξεκινάμε με τη Σελήνη και τους πλανήτες όταν βρίσκονται στον ουρανό. Προσαρμόζουμε τη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων για να δούμε τους κρατήρες της Σελήνης από κοντά. Στον Κρόνο οι δακτύλιοι δίνουν μια τρισδιάστατη οπτική στον πλανήτη. Στον Δία παρατηρούμε τις ζώνες και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του (τα φεγγάρια του Γαλιλαίου) Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδη.

Καθώς νυχτώνει όλο και περισσότερα αστέρια εμφανίζονται στον ουρανό. Στοχεύουμε λαμπρά άστρα με το τηλεσκόπιο και παρατηρούμε τα διαφορετικά χρώματα των αστεριών. Από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια; Πως παράγουν την ενέργειά τους; Μαθαίνουμε για το πως γεννιούνται και πως πεθαίνουν τα αστέρια. Αστέρια σαν τον Ήλιο μας, Λευκοί Νάνοι, Κόκκινοι Γίγαντες και Υπεργίγαντες που κάποια μέρα θα εκραγούν σαν supernova.

Green Laser Tour – Ουρανογραφία. Αναγνωρίζουμε στον ουρανό τους αστερισμούς και μαθαίνουμε να εντοπίζουμε τον Πολικό Αστέρα. Διαφορετικοί πολιτισμοί ομαδοποιούσαν και ονόμαζαν διαφορετικά τους αστερισμούς, μα τα ονόματα ορισμένων αστερισμών αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Καθώς μοιραζόμαστε την επιστήμη και τις ιστορίες του έναστρου ουρανού, ξεκινάμε την Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού με ένα πλανητικό νεφέλωμα, το απομεινάρι από τον θάνατο ενός αστεριού παρόμοιου με τον Ήλιο μας. Για να στρέψουμε στη συνέχεια τα τηλεσκόπια σε μια ποικιλία στόχων: αστρικά σμήνη, νεφελώματα, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Αν βρισκόμαστε σε σκοτεινό μέρος, μπορούμε να στήσουμε μια DSLR για μια φωτογραφία που θα δείχνετε με το green laser στον έναστρο ουρανό.

 • Μικρά γκρουπ 2–8 άτομα, κόστος €300
 • Για μεγαλύτερα γκρουπ επικοινωνήστε μαζί μας για το κόστος

Η κράτηση είναι απαραίτητη για μία εκδήλωση, στείλτε μας email η καλέστε μας στα τηλεφωνα:

 • email 📧 astrotoursgr@gmail.com
 • κιν. 📲 6972208032 Κώστας Σακκάς
 • κιν. 📲 6979116676 Χρήστος Σακκάς

Διαφορετικές εποχές αποκαλύπτουν διαφορετικά αντικείμeνα στον  νυχτερινό ουρανό. Εδώ μερικές φωτογραφίες από τα τηλεσκόπια της Astro Tours Greece

Οργανώνουμε Εκδηλώσεις Αστρονομίας 🔭 από το 2016 με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go – μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε στην Ελλάδα αν μας καλέσετε.

Ντυθείτε ζεστά

Ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να κάνει κρύο το βράδυ, ειδικά σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο. Ντυθείτε κατάλληλα με ζεστά ρούχα και κλειστά παπούτσια για να έχετε μια ευχάριστη εμπειρία!

Covid-19 μέτρα προστασίας

Η δράση πραγματοποιείτε στο ύπαιθρο με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Όλοι οι χειριστές των τηλεσκοπίων διαθέτουν Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19.

Τι γίνεται σε περίπτωση συννεφιάς;

Αν είμαστε σίγουροι ότι ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, θα σας καλέσουμε για να αναβάλουμε ή να ματαιώσουμε την εκδήλωση. Αν η εκδήλωση ακυρωθεί σας επιστρέφουμε το σύνολο των χρημάτων.

Αν πάμε στο μέρος παρατήρησης μα τελικά δεν καταφέρουμε να παρατηρήσουμε με τα τηλεσκόπια, σας επιστρέφουμε το 60% των χρημάτων. Και πάλι θα μοιραστούμε μαζί σας την επιστήμη και τις ιστορίες των άστρων.