2021 png astrogastronomy

Παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στο ύπαιθρο & παρατήρηση του έναστρου ουρανού με εξελιγμένα τηλεσκόπια

Σε πανέμορφα μέρη ψηλά στο βουνό ή στην παραλία δίπλα στη θάλασσα

ΑΣΤΡΟ ΓΑΣΤΡΟ ΝΟΜΙΑ

Μια μοναδική εμπειρία Γαστρονομίας και Αστρονομίας σε συνεργασία με την Food & Paths – Gastronomy & Adventures και την Astro Tours Greece. Αφού μαγειρέψουμε έξω και απολαύσουμε ένα “διαστημικό” δείπνο, περνάμε στα τηλεσκόπια για να δούμε από κοντά τα θαύματα του Σύμπαντος.

Εμπειρίες Ζωής

Βασισμένες σε πανάρχαιες παραδόσεις

Δείτε μόνοι σας, από το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου, τι υπάρχει εκεί έξω!

καθώς μοιραζόμαστε μαζί σας την επιστήμη και τις ιστορίες των άστρων

🌄 Που;

Σε ένα πανέμοφρο μέρος ψηλά στα βουνά της Ηπείρου ή στην παραλία δίπλα στη θάλασσα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

🪐 Εναλλακτικά η δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις ενός Ιδιωτικού Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Τύμφης, ρωτήστε μας για να σας πουμε που βρίσκεται.

Ναι! Μπορούμε να έρθουμε στον χώρο σας! Ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα αν μας καλέσετε – επικοινωνήστε μαζί μας για μια ιδιωτική βραδιά Γαστρονομίας και Αστρονομίας.

Γάστρα στο ύπαιθρο

Παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στο ύπαιθρο

Ποτό καλωσορίσματος: Τσίπουρο με ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι

Πρώτο πιάτο: Μανιτάρια τηγανισμένα με ξύδι στη φωτιά

Κυρίως πιάτο: Κρέας με χορταρικά στη γάστρα

Επιδόρπιο: Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού

Συνοδευόμενα με κρασί “Παλιοκαιρίσιο” από το Κτήμα Γκλίναβος, 500 ml ανά άτομο

Αναψυκτικά και νερό θα είναι επίσης διαθέσιμα

Στην αρχαιότητα γάστρα στο ύπαιθρο χρησιμοποιούσαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι στα βοσκοτόπια και τα βουνά της Ηπείρου. Η γάστρα περικλείεται με κάρβουνα, κάτω, πάνω και γύρω της. Με τον αργό αυτόν τρόπο μαγειρέματος η ανακυκλούμενη υγρασία που δημιουργείται μέσα στο σκέυος διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα, με το το φαγητό να μελώνει και να λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα μας.

Καθώς νυχτώνει περνάμε στα τηλεσκόπια! 🔭🔭

Κατοδιοπτρικό 8” (20 cm)

Unistellar – eVscope

Ιδιωτικό Αστεροσκοπείο

Σε μια βραδιά παρατήρησης αναπτύσσουμε ταυτόχρονα δύο τηλεσκόπια:

 • Ένα κατοδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8” (20 cm) για παρατήρηση πλανητών, Σελήνης, και φωτεινών άστρων.
 • Το νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιο eVscope της Unistellar με δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού ακόμη και από αστικό περιβάλλον. Με το εξελιγμένο αυτό τηλεσκόπιο μπορείτε να αποθηκεύετε την εικόνα ζωντανά μέσω WiFi κατευθείαν στο κινητό σας.

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!

Παρατήρηση του έναστρου ουρανού:

 • Έναρξη: 20:00 (φθινόπωπρο)
 • Παρατήρηση της Σελήνης και των Πλανητών όταν βρίσκονται στον ουρανό
 • Παρατήρηση λαμπρότερων άστρων, δείτε τα χρώματα των αστεριών, από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια;
 • Κόκκινοι ΓίγαντεςΛευκοί Νανοι, μοιραζόμαστε την επιστήμη και τις ιστορίες του Έναστρου Ουρανού
 • Green Laser Tour, Ουρανογραφία, σύνδεση με την Ελληνική Μυθολογία 
 • Ο Γαλαξίας μας,  ίσως το εντυπωσιακότερο θέαμα με γυμνό μάτι στον ουρανό 
 • Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού – χάρη στα εξελιγμένα μας τηλεσκόπια 🔭 θα παρατηρήσουμε μια ποικιλία αντικειμένων βαθέως ουρανού: αστρικά σμήνη, νεφελώματα, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια
 • Αποθηκεύστε φωτογραφίες του Σύμπαντος κατευθείαν στο κινητό σας
 • Ιδανικό για αρχάριους, κατάλληλο και για παιδιά από 6 ετών

* Οι νύχτες με πανσέληνο αν και εντυπωσιακές δεν είναι ιδανικές για παρατήρηση με τηλεσκόπια, μα ακόμη και τότε θα παρατηρήσουμε αντικείμενα βαθέως ουρανού.

Ξεκινάμε με τη Σελήνη όταν αυτή βρίσκεται στον ουρανό. Προσαρμόζουμε τη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων για να δούμε τους κρατήρες από κοντά.

Παρατηρούμε επίσης τους Πλανήτες εφόσον βρίσκονται στον ουρανό. Στον Κρόνο οι δακτύλιοι δίνουν μια τρισδιάστατη οπτική στον πλανήτη. Στον Δία παρατηρούμε τις ζώνες και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους – Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ, Γανυμήδης – που ονομάζονται και φεγγάρια του Γαλιλαίου. (Δίας και Κρόνος θα βρίσκονται από τέλος Ιουλίου στον ουρανό για το 2021).

Καθώς νυχτώνει όλο και περισσότερα αστέρια εμφανίζονται στον ουρανό. Αναγνωρίζουμε στον ουρανό τους αστερισμούς (Green Laser Tour – Ουρανογραφία). Βρίσκουμε τη θέση του Πολικού Αστέρα. Με τα τηλεσκόπια παρατηρούμε αστέρια διαφορετικού χρώματος. Μαθαίνουμε για την εξέλιξη των άστρων, αστέρια παρόμοια με τον Ήλιο μας, λευκοί νάνοι, κόκκινοι υπεργίγαντες που κάποτε θα εκραγούν σαν σουπερνόβα.

Τα αστέρια δεν είναι αιώνια – στο απώτερο μέλλον και ο Ήλιος μας θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και στη συνέχεια σε λευκό νάνο.

Καθώς μοιραζόμαστε την επιστήμη και τις ιστορίες των αστεριών, ξεκινάμε την Παρατήρηση Βαθέως Ουρανού με ένα πλανητικό νεφέλωμα, το απομεινάρι από τον θάνατο ενός αστεριού παρόμοιου με τον Ήλιο μας. Μετά στρέφουμε τα τηλεσκόπια σε μια ποικιλία αντικειμένων: νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλους μακρινούς γαλαξίες – μερικούς ακόμη και να συγκρούονται – που καθένας τους περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

 • Αριθμός ατόμων 5–15
 • 100 ανά άτομο για την περιοχή της Ηπείρου (καλέστε μας για ειδικές τιμές για γκρούπ άνω των πέντε ατόμων)
 • Για μεγαλύτερα γκρουπ ή περιοχές οπουδήποτε στην Ελλάδα επικοινωνήστε μαζί μας για το κόστος.

Η κράτηση είναι απαραίτητη για μία εκδήλωση.

 • email 📧 astrotoursgr@gmail.com
 • κιν. 📲 6972208032 Κώστας Σακκάς
 • κιν. 📲 6979116676 Χρήστος Σακκάς
 • κιν. 📲  6977447313 Θοδωρής Αλεξίου

Διαφορετικές εποχές αποκαλύπτουν διαφορετικά αντικείμeνα στον  νυχτερινό ουρανό. Εδώ μερικές φωτογραφίες από το τι θα δείτε μέσα από τα τηλεσκόπια της Astro Tours Greece

Ντυθείτε ζεστά

Ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να κάνει κρύο το βράδυ, ειδικά σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο. Ντυθείτε κατάλληλα με ζεστά ρούχα και κλειστά παπούτσια για να έχετε μια ευχάριστη εμπειρία!

Covid-19 μέτρα προστασίας

Η δράση πραγματοποιείτε στο ύπαιθρο με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Όλοι οι χειριστές των τηλεσκοπίων διαθέτουν Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19.

Τι γίνεται σε περίπτωση συννεφιάς;

Αν είμαστε σίγουροι ότι ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, θα σας καλέσουμε για να αναβάλουμε ή να ματαιώσουμε την εκδήλωση. Αν η εκδήλωση ακυρωθεί σας επιστρέφουμε το σύνολο των χρημάτων.

Αν πάμε στο μέρος παρατήρησης μα τελικά δεν καταφέρουμε να παρατηρήσουμε με τα τηλεσκόπια, σας επιστρέφουμε το 20% των χρημάτων.